A hatásos szöveg

Amióta az első emberek elsajátították a beszéd képességét, azóta ott lapul mindannyiunkban a tudás, hogy szövegelésünkkel befolyásolhatunk más embereket. Ha most szabadkozol, rázod a fejed, hogy honnan is lenne ilyen képességed, azt javaslom, olvass tovább, mielőtt elhamarkodott következtetésre jutnál.

Nem arról van szó, hogy ki az, aki lyukat tud beszélni a másik hasába. Még csak nem is arról, hogy ki az, aki verseket ír, akire rá lehet bízni egy ünnepi beszédet, vagy aki tanácsot szokott adni neked a céges prezentációkkal kapcsolatban.

A „hatásos szöveg” nem ugyanaz, mint a szép szöveg, a bonyolult szöveg, a gördülékeny szöveg, vagy a látszólag „jól megírt szöveg”.

Szövegeink legfontosabb célja, hogy hassanak más emberekre. Ha megszólalsz, többnyire nem szépelegni akarsz, nem a nyelvi pontosság érdekel, nem a választékos szóhasználat a cél, hanem az, hogy akinek a szavaid szánod, azt tegye, amit el akarsz érni.

Gondold csak végig! Mondtad már azt valakinek, hogy „fél kiló kenyeret kérek”? És mi történt? Az illető fogta a kését, leszelte a fél kenyeret, zacskóba rakta és átnyújtotta. Egy rövid, alig négy szavas mondattal elérted a kívánt hatást, az eladó végrehajtotta a szükséges cselekedetsort. A szöveged hatásos volt.

De gondolj csak végig egy másik helyzetet. Este egyedül sétálsz haza, mikor egy sötét sarkon megállít néhány rossz arcú férfi. Előkapod a varázsmondatot: „kérek fél kiló kenyeret!”. Ne jósolgassunk, hogy mi fog történni.

A szövegeid által elért hatás ezek szerint attól függ, hogy mit, milyen környezetben, kinek mondasz. Kinek szánod a szavaid? Meg tudsz-e az ő nyelvén szólalni? Ugyanazt jelentik-e a szavak mindkettőtöknek? Ha fél kenyeret kérsz, a pék egy fél kiló kenyeret ért-e alatta, vagy esetleg egy háromkilós darab felét?

A mondandód sikere attól függ, hogy a megfelelő környezetben a megfelelő embernek mondd el a megfelelő szavakat. Innen nézve pedig máris látszik, hogy a szavak tudománya nem egy megtanulhatatlan varázslat! Hogy szavaiddal hatást érj el, az nem a tehetségeden múlik. Fontos, hogy ismerd azt, akihez szólni akarsz, ismerd a gondolkodását, a szükségleteit, ismerd a nyelvét, hogy mindkettőtök számára ugyanazt jelentsék a használt szavak.

Szólj hozzá!