Kamu vállalkozói profilok

A közösségi hálóra tévedő emberek tömegesen adnak meg valótlan információkat magukról, Ez talán a legbiztosabb jele annak, hogy többségüknek fogalmuk sincs, hogyan is kellene használni ezeket a helyeket. Fogalmuk sincs arról, hogy az interneten a hitelesség az egyetlen igazi tőkénk. Ha azt elveszítjük, nincs az a rafinált trükk, amivel újra felépíthetjük.

Elsősorban nem arról beszélek, amikor valaki nyilvánvalóan kamu regisztrációt ad meg, ám mégis úgy tesz, mintha ő lenne az a híres sztár, akinek a bőrébe igyekszik bújni.  Persze, Brad Pitt éppen itt van fent és magyarul kommunikál! Az is inkább csak mosolyogtató, amikor James Bond, vagy Micimackó vágyik az ismeretségemre – kezeljük helyén az ilyen felkéréseket.  Az interneten – elsősorban a közösségi oldalakon – az emberek nem kíváncsiak a reklámokra. Információt, vagy szórakozást keresnek, s ebben zavarja őket minden más, kierőszakolt kapcsolatfelvétel.

Számomra a leginkább ellenszenvesek azok a felhasználók, akik egy intézmény, egy vállalkozás, vagy akár egy város megszemélyesített arcaként osztják az észt az oldalakon. Ó, vannak ám itt ambíciók! Itt regisztrált A Világ Magyarjai, az Igényes Világ, a Szabad Európa Társaság, sőt, még a Nemzeti Együttműködés Rendszere is megjelent.  Van is vagy 2800 ismerőse. Vajon mit akarnak?

Hosszú távon talán arra játszanak, hogy majd összegyűjtenek ötezer ismerőst, aztán jól teleszemetelik mindenki üzenőfalát és postaládáját kéretlen reklámüzenetekkel. Nehéz elképzelni, hogy egyenként kigyűjtik az ötezer email címet, de az sem lehetetlen. Vagy egyszerűen ennyire nem ismerik a rendszer működését? Vajon tényleg nem jönnek rá, hogy az emberek az embert keresik a felhasználói nevek mögött, s eléggé idegesíti őket, amikor egy név nélküli sunyi alak tolakodik oda ismerősként bejelentkezve?

Vállalkozókat, közösségek képviselőit óva intem ettől a magatartástól. Legyen csak a Kiskerék Autószerviz egy rajongói oldal, s legyen személyes profilja a vezetőjének. A világ magyarjai is nyissanak inkább egy közösségi fiókot, mint elfogadják, hogy A Világ Magyarjai néven talán egy pattanásos 16 éves fiú gyűjti a spamolható email címeket.  Vigyázzunk a hitelességünkre.

Szólj hozzá!