Linképítés PR cikkekkel

Az interneten megjelenő cikkek jelentős része olyan szöveg, amit soha senki nem fog elolvasni. Nem is azzal a céllal készült, hogy élő olvasói legyenek. Azok a cikkek azzal az egy céllal íródtak meg, hogy legyen bennük egy link, ami a megbízó oldalára vezet. Linképítés PR cikkekkel.

Talán te is eljutottál már véletlenül olyan weboldalakra, ahol semmiféle összefüggést nem tudtál felfedezni az egymás után dobált cikkek között. Ezek általában rövid, fél-egy oldalas írások egy termékről vagy szolgáltatásról. Fontos és közös jellemzőjük egy link, ami a terméket forgalmazó cég weboldalára, esetleg közvetlenül egy webáruház termékoldalára vezet.

Ezek a kamuoldalak valójában azért születnek, hogy a keresőket befolyásolják. Tény, hogy a Google számára ma a szöveges tartalomban elhelyezett link értékesebb a linkgyűjteményeknél. Minél hosszabb egy leírás, annál jobban hasonlít a pásztázott weboldal azokhoz a szövegekhez, amiket általában az emberek olvasni szoktak. A Google számára a legfontosabb mérce, hogy az emberek mit olvasnak, mit keresnek, mit követnek. A különböző keresési algoritmusokkal ezt igyekszik másolni. A programozók „tanítják” a keresőt. Egyre pontosabban igyekeznek számára megmutatni, hogy mi különbözteti meg a reklámtartalmat a valódi, értékes tartalomtól.

Ez a tanítás ma ott tart, hogy a hosszabb, folyamatos szövegbe illesztett, a szöveg témájával összefüggést mutató szövegű link értékesebb, mint egy katalógus, egy linkgyűjtemény hivatkozása. Egy bekezdésnyi szöveg értékesebb, mint az egymondatos leírás.

A linképítő kampányok kidolgozói ezt felismerve kezdték el építeni ezeket a mesterséges magazinokat. Olyanok, mint egy újság, vagy mint egy szakmai weblap, csak éppen semmiről sem szólnak – pontosabban arról szólnak, amit a szél összehord. Amit a megrendelők kifizetnek.

Nem láttam ilyen oldalaknak a látogatottsági jelentéseit, de úgy gondolom, ember nem nagyon jár ezeken a weblapokon. Miért járna? Az emberek a valós tartalmakat keresik, nem a kamuírásokat.

Ezeknek az oldalaknak az egyetlen célja, hogy széles körű szöveges linkhálózatot építsenek fel a megrendelő weboldala köré. Legyen sok link különböző domainekről, ami a megrendelő weblapjára mutat. A Google pedig szép lassan felismeri, hogy mekkora hálózat áll a megcélzott weboldal mögött, s a sok rámutató link miatt a céloldalt tartja egyre értékesebbnek. Így emelkedik az oldal a ranglétrán, s jut előbbre a találati listán.

Könnyen lehet, hogy ez a linképítés PR cikkekkel valójában jól működik, ám vannak veszélyei is.

Első veszély: a biztonság. A kiépülő linkhálózat egy kézben van. A reklámcikkek sokaságát különböző weblapokra kihelyező vállalkozó egész hálózatot épít domainekből. Így lehet, hogy a megcélzott weblapra mutató 300 link közül 200 egy partner kezében van. Ha ő abbahagyja a vállalkozását és nem fizeti tovább ezeket a weblapokat, akkor a céloldal teljes linkhálózata egy nap alatt eltűnik. Egy megromló üzleti kapcsolat is elég ahhoz, hogy nagyságrendeket zuhanjon egy oldal linkhálózata. Láttunk már hasonló példákat más területről. Egy ki nem fizetett számla is elég lehet ahhoz, hogy a linkszolgáltató bosszúból lekapcsolja a céloldal teljes linkhálózatát. 100-200 bejövő link elvesztését biztosan bünteti a Google.

Második veszély: nem tudjuk kiszámítani a Google viselkedését. Az oldalakat pásztázó robotok egyre okosabbak, egyre jobban elkülönítik a megtévesztés céljából készült tartalmakat a valóditól. Bármikor jöhet egy olyan algoritmus-frissítés, ami ellehetetleníti ezt a módszert. Például drasztikusan csökkenti azoknak a linkeknek az értékét, ami nulla közeli forgalmú helyről érkezik. Márpedig ezeken az oldalakon nincs olvasó.

Harmadik veszély: ezek a cikkek gyengék, baromira kilóg a lóláb. Néha nagyon látszik rajtuk az erőlködés, hogy bármi áron írni kell valamit a termékről. A célt teljesíti, elkészül 20 sor szöveg, benne van a link, ki lehet helyezni. De elolvasni kínszenvedés, és ha véletlenül erre téved egy-egy valódi érdeklődő vevőjelölt, az rögtön menekülőre fogja a dolgot. A keresőket lehet, hogy vonzani tudják ezek a kamuoldalak, de az érdeklődők megnyerésében nem jeleskednek.

Szólj hozzá!