Mlm: legtöbbször nem törvényes a listaépítés

Még nem találkoztam olyan mlm céggel, amelyik betartotta volna az adatvédelmi törvényt. Nem apró kis hiányosságokra kell gondolni: az ügyfélgyűjtés legnépszerűbb módszere egy az egyben törvényellenes!

Aki dolgozott már multi level marketing (mlm) cégnél, jól tudja, mi az első feladat. Írj egy listát az ismerőseidről, aztán bővítsd a kört az ő ismerőseikkel, a futó találkozásokkal, mindenkivel. Vedd fel a listára a zöldségest, a fodrászt, a gyereked óvónőjét és a rég nem látott ismerősöket. Írj minél részletesebb listát, s ők lesznek az első ügyfeleid. De vajon ez rendben van adatvédelmi szempontból?

Most lépjünk túl azon a kérdésen, hogy vajon mennyire lehet hatékony egy ilyen lista építése. Sokféle mlm rendszer létezik. Van, akinek működik, más hiába próbálkozik vele. Abban minden hálózat közös, hogy a listaépítéshez elsőként a belépő új munkatárs személyes kapcsolatait illendő felhasználni.

Az adatvédelmi törvény szétválasztja az adatok magáncélú és nem magáncélú felhasználását. Ha otthon listát írok az ismerőseimről, megtehetem. Átvezethetem a névjegykártyák adatait a címjegyzékembe, vagy beírhatom őket az okostelefonomba. Minden magáncélú használatnak minősül.

Ha azonban egy mlm hálózat aktivistájaként üzleti beszélgetésre akarom invitálni az ismerőseimet, az már nem magáncélú használat. Ha azzal a céllal írsz egy listát az ismerőseidről, hogy számukra valamilyen üzleti lehetőséget bemutass, akkor adatkezelést folytatsz, s be kell tartani az adatvédelmi törvénynek az erre vonatkozó előírásait. Mivel ők nem az ügyfeleid, s nem is az alkalmazottaid, ezért a listaépítést eleve csak akkor kezdheted meg, ha az adatkezelést bejelentetted az adatvédelmi hatóságnak, s megkaptad az adatkezelés nyilvántartási számát. És ez még csak arra jogosít fel, hogy a listát összeállíthasd!

Ha a listára felírt embereknek az üzleti ajánlatodat be is akarod mutatni, akkor ügyelned kell a reklámtörvény előírásaira is. Ez ugyanis reklámnak minősül. Ha nem telefonon hívod fel, hanem emailben szeretnéd egy találkozóra meghívni, akkor ezt már csakis az ő előzetes jóváhagyásával teheted meg.

Őszintén szólva, még nem találkoztam olyan mlm-ügynökkel, aki betartotta volna az adatkezelési szabályokat. Mintha az mlm valami törvényen kívüli jelenség lenne. Pedig ez is üzleti tevékenység, melyre a hagyományos vállalkozásokkal azonos törvények vonatkoznak adatvédelmi téren is.

Szólj hozzá!