Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás fő célja, hogy az embereknek írj

Nemrég kétszer is megkaptam azt a kérdést, hogy a keresőoptimalizált szövegek most akkor valójában a keresőprogramoknak, vagy az embereknek szólnak? Tegyük ezt rendbe, mert gyakori a félreértés.

Elég nagy a baj, ha ilyen alapon kell kettéválasztani, hogy kinek írunk szövegeket. A keresőprogramok az embereket követik. A Google keresési algoritmusa ma már olyan fejlett, hogy szinte pontosan képes követni az emberi gondolkodás útját. Ezt egyszerűen lemérheted, csak írj be bonyolultabb kifejezéseket a keresőablakba. Ne azt írd be, hogy „tojás”, hanem azt, hogy „hogyan kell tojást főzni?” (Idézőjelek nélkül írd be.) E kifejezésre nekem a következő találatok foglalták el az első helyeket:

 • Hogyan kell tojást főzni? (Részletesen)
 • Hogyan kell Tojást főzni
 • Vajon tudsz tojást főzni?
 • Tojásfőzési idők
 • Így lesz tökéletes a főtt tojás
 • A TOJÁS – kemény, lágy, tökéletes, pecsétes
 • Így főzz tökéletes lágytojást! A tojásfőzés apró trükkjei
 • Blumenthal most megtanít tojást főzni
 • Tökéletes lágytojás. Létezik olyan?
 • Hogyan készül a tökéletes főtt tojás?

Nos, ezek voltak az első oldal találatai. Láthatod belőle, hogyan működik a kereső. Ma már nem csak a szó szerint ugyanúgy leírt kifejezést találja meg (bár ezek vannak a lista elején), hanem a tojást főzni szókapcsolatból azonosítja a tojásfőzés, főtt tojás kifejezéseket is, sőt, ide kapcsolja a lágytojás fogalmát is. Pontosan úgy, ahogyan az emberek keresnének. Előbb kikeresi a szó szerinti egyezőségeket, majd tágítva a kört, adja a kapcsolódó fogalmakat.

Külön emeli a keresés értékét, hogy a lap alján kapcsolódó kereséseket is felvonultat a program. Olyan javaslatokat ad, melyekre már többször kerestek az emberek, s feltételezik, hogy minket is érdekelhet az a téma. Ezek a kifejezések nagyon jól jönnek kulcsszókutatáskor is. Ha a kiválasztott kulcsszavadra kevés is a találat, itt sok hasonló ötletet kaphatsz, olyanokat, melyekre már van értelmezhető keresési forgalom.

A tojásfőzéssel kapcsolatban én a következő tippeket kaptam még:

 • hogyan kell lágy tojást főzni
 • meddig kell a tojást főzni
 • meddig kell főzni a tojást hogy lágy legyen
 • meddig kell főzni a tojást hogy kemény legyen
 • tojást főzni mikróban
 • lágytojást meddig kell főzni.

Ezek tehát olyan kifejezések, melyekre már van kimutatható mennyiségű keresés a Google rendszerében.

Miért fontosak ezek a keresési találatok?

Térjünk csak vissza az alapkérdéshez. A keresőnek írsz, vagy az olvasóidnak?

Régebben, amikor még nem voltak ennyire fejlettek a keresőprogramok, ez a kérdés joggal vetődhetett fel. A keresőnek máshogyan kellett írni. A kereső a nyers kulcsszavak alapján működött. Minél többször előfordult a kulcsszó a szövegben, annál biztosabb volt, hogy a szöveg arról a kifejezésről szól.

Ezt a rendszert nagyon könnyű volt kijátszani. Elég volt hozzá, hogy a szöveget teletömjék a kiválasztott kulcsszóval. Valahogy így: „Mi a keresőoptimalizálás? A keresőoptimalizálás közvetlen célja a keresőprogramok befolyásolása. A keresőoptimalizáláshoz olyan szövegeket készítünk, melyekbe a keresőoptimalizálás céljából az átlagosnál sűrűbben helyezzük el a kiválasztott kulcsszavakat. A keresőoptimalizálás eredményeként ezeket a szövegeket a program azokhoz a témákhoz sorolja, melyeket a keresőoptimalizálás során kulcsszavakként megadtunk.”  Uhh. Ez egy 45 szavas szövegrész, melyben a kulcsszóként kiválasztott kifejezés 6-szor fordul elő. Ez 13 százalékos kulcsszóarányt jelent, ami az emberi szemnek már elviselhetetlenül magas. Egy adott témáról szóló normál szövegben a téma által meghatározott kulcskifejezés sem fordul elő 2-3 százalékosnál magasabb arányban.

A kulcsszavaknak ezt az értelmetlen halmozását néha ma is megfigyelhetjük, főleg a PR cikknek nevezett rövid reklámírásokban. Sok ilyen írás egyetlen célja valóban csak az, hogy elhelyezzenek az interneten egy kulcsszóra optimalizált szöveget, melyből egy ugyanarra a kulcsszóra optimalizált link vezet a megbízó weboldalára. A cél az, hogy a keresőnek mutassák: ez egy fontos szöveg, erről a témáról szól, a link mögött álló oldal pedig szorosan kapcsolódik ehhez a témához.

A linképítésnek és a kulcsszavazásnak ez a módja erősen szürke zóna. Soha nem lehetsz biztos benne, hogy egy újabb programmódosítás után a Google nem fogja-e büntetni az oldaladat az így kialakított linkhálózat miatt.

A keresőoptimalizálás akkor működik, ha valódi cikkeket írsz

A tojásos példán láthattad, hogy a kereső már nagyon jól képes követni a beírt keresőkifejezés mögött álló szándékot, s eléd tálalja a valóban a témádhoz tartozó oldalakat. Éppen ezért a legfontosabb jó tanács: ne a keresőt próbáld átverni, hanem arra törekedj, hogy valódi, értékes, az olvasóidnak szóló tartalom kerüljön fel rendszeresen az oldaladra. Olvasd el ezt még egyszer!

 • Valódi tartalom, nem kulcsszóhalmozás
 • értéket jelentsen olvasóidnak, olyan tartalmat adj, amit tényleg felhasználnak, megoisztanak, linkelnek rá, újra és újra elolvasnak
 • valóban az olvasóidnak szóljon: úgy írj, hogy a szövegek szakmai szintje, stílusa megfeleljen a célzott közönségednek (a szövegírásnak erről az oldaláról ebben a cikkben olvashatsz többet: A megosztott tartalom illeszkedjen a saját céged szakmai szintjéhez )
 • írj rendszeresen. Már heti egy új cikk is növelheti a forgalmadat, heti 3 írással pedig néhány hét alatt meg tudod duplázni a követőid számát.