Minden a lélek dolga

A szövegírás tanulását sajnos valahol az általános iskolában hagyjuk abba. Még az irodalmárok, akik a szöveggel később hivatásszerűen foglalkoznak, még ők sem fordítanak elég figyelmet arra, hogy mitől is működik az egyik szöveg és mitől lesz hatástalan a másik? Miért sikerül egy jó dumával a legszebb lányok telefonszámát is megszerezni, s mitől nevetik ki a másik próbálkozót? Miért tudja a nagydumás szomszéd kimagyarázni a gyorshajtását a szigorú rendőr előtt, s mitől hatástalanok a másik szabálytalankodó ismerős érvei? Mi a közös bennük, mi a siker titka?

Nincs titok. Ha egy szöveg célja a meggyőzés, akkor csakis abban az esetben fog sikert elérni, ha lépésről-lépésre végigvezet a meggyőzés lelki folyamatán.

Ebben a folyamatban a legkisebb szerepük a tudatos gondolatoknak van. Az érzelmek világába érkeztünk: a meggyőzés a kíváncsiság, félelem, érdeklődés, vágy felkeltésének fokozatait járja végig. Minden egyes lépés során neked a megfelelő érzelmekre kell hatnod ahhoz, hogy egy picivel mindig tovább léphess ezen a képzeletbeli létrán.

Most joggal teszed fel a kérdést, hogy milyen érzelmek kellenek ahhoz, hogy valaki a hirdetésed alapján megvegye a termékedet?

Nagyon is sokféle húron kell játszani. Először is meg kell ragadnod olvasód figyelmét legalább néhány másodpercre. Ha egy jó címre, provokatív képre felkapta a fejét, fel kell kelteni a téma iránt az érdeklődését, rá kell érezni a kíváncsiságára. Ahhoz, hogy a mondandódat el is fogadja, ki kell építened a bizalmat magad iránt. A felkeltett érdeklődés azonban hamar lanyhul, ha nem sikerül azt a termék megszerzésére irányuló vággyá fokozni.

Építhetsz a félelemre, ecsetelheted, hogy milyen veszély leselkedik rá e szolgáltatás nélkül, vagy az örömre, amit majd a termék megszerzése és használata jelenteni fog.

Ha hatást akarsz elérni, akkor csak egyet nem tehetsz. Soha nem bízhatod a száraz tényekre, felsorakoztatott tulajdonságokra, árlistákra, hogy azok majd elvégzik helyetted a munkát. Tulajdonságok puszta felsorolásából soha nem lesz hatásos szöveg, így hatékony értékesítés sem.

Mondhatod, hogy eddig is jók voltak az eladásaid, a meglévő, hagyományos hirdetések is rendre behozzák a vevőket.

De vajon tudod-e, mennyi pénzt hagytál már ott az asztalon? Vajon mi lehetne már most is a cégedből, ha az eddig feladott hirdetéseid csak a közelében jártak volna annak a maximális hatásnak, melyet a megfelelő pillanatban a megfelelő érzelmekre építve kihozhattál volna belőlük? Vajon mennyivel több érdeklődő jönne be ma is az üzletedbe a hirdetést lobogtatva, ha úgy érezhetnék, hogy az újságban olvasott szöveg pontosan nekik szólt, mintha csak a nevükön szólítottad volna őket?

Ha egy jó viccet mesélsz, akkor a közönség nevetni fog. Ha valami megható történetet adsz elő, lehet, hogy néhányan könnyeiket törölgetik majd.

Egy hirdetés szövegének viszont a közvetlen érzelmeknél sokkal erősebb és összetettebb hatást kell kiváltania: a hirdetésednek cselekvésre kell rávennie az embereket!

Az olvasót, aki a hirdetéseddel egy újságban vagy szórólapon találkozik, nem elég meggyőzni. Azt is el kell érni, hogy az olvasó felkeljen a székéből, elmenjen az üzletedbe, vagy legalább felemelje a telefont és vásároljon, költse a pénzét!

Hogy ezt elérd, nagyon sok ellenállást kell leküzdened a bizalmatlanságtól az emberi lustaságig.

Szólj hozzá!