Meta elemek

A meta elemek egy weboldal forráskódjában azok a szövegrészek, melyek a kereső számára írják le az adott oldal tulajdonságait. Ha megnézed egy oldal forráskódját, akkor a meta elemeket a <meta> jelzéssel találod meg, többnyire az oldal elején.

Meta elemként a következőket szokás használni:

  • author: a szerző neve
  • title: az oldal címe (60 karakter)
  • description: az oldal leírása, rövid bemutatása (maximum 160 karakter)
  • keywords: az oldal tartalmát bemutató kulcsszavak.

A meta elemeket korábban a keresők használták az oldalak tartalmának azonosítására, de a jelentőségük ebből a szempontból mára már csökkent. Korábban gyakori volt, hogy a meta kulcsszavak listáját telezsúfolták olyan kifejezésekkel, melyek valójában az oldal hasznos tartalmában már nem jelentkeztek. Ez a kulcsszóhalmozás ma már nem működik, a kereső ilyen formában nem veszi figyelembe a meta kulcsszavakat.

A meta elemek fő jelentősége ma abban rejlik, hogy a keresési találatok listájában ezekkel az elemekkel jeleníti meg a weboldalakat. A jól beállított meta címmel és meta leírással befolyásolni tudjuk, hogy az érdeklődők mit lássanak az oldalunkról a keresési találatok között. Ebből a cikkből megismerheted, hogyan érdemes használnod a meta elemeket.

A meta elemek kitöltését a tartalomkezelő rendszerek (pl. WordPress) támogatják. A címet, leírást oldalanként is meg tudjuk adni, egyedi megjelenést nyújtva minden egyes cikknek.

A meta elemek ezzel a programmal is ellenőrizhetők.