Webvideózás vagy hagyományos cikkírás?

A 2016-os marketingtrendek között első helyen említi mindenki a videós tartalmak térnyerését. Igazuk van. Ha a vállalkozásod lakossági piacnak szól, akkor a videós tartalmak elkészítését ebben az évben nem nélkülözheted. Ez viszont nem azt jelenti, hogy kizárólag erre az egy területre kell koncentrálnod.

A videós tartalmaknak tavaly hatalmas lökést adott például a Facebook több újítása. A legnagyobb közösségi oldal 2015-ben vezette be az automatikusan induló videók posztolását. Már az első napokban megindult a kis filmek áradása, s a mai napig nem is csökkent a videós tartalmak mennyisége.

Az eddigiek alapján viszont úgy látom, hogy a kisvállalkozók még nem igazán kaptak rá a videózás ízére. Mi az, ami megállíthatatlanul terjed? Három típus:

  • poénvideók, kandi kamerák, külföldi oldalakról származó, amatőr videónak tűnő, ám profi eszközökkel készített tartalmak
  • hazai privát kisfilmek (családi filmek, baba-kutya kettősök) és
  • nagy cégek profi marketingje.

A sor közepéről egyelőre fájón hiányzik a hazai kisvállalkozások marketingje. A többség még vagy nem fedezte fel magának a videóban rejlő marketingértéket, vagy nem hiszi el, hogy neki is van eszköze ezeknek a filmeknek az elkészítéséhez.

A filmkészítés ma tényleg olcsó lett. Egy közepes minőségű okostelefonnal vállalható felvételeket lehet készíteni. Nem nehéz megtalálni azokat a szoftvereket sem, melyekkel alapszinten vágni, netán feliratozni, zenésíteni lehet a felvételeket. Önmagában tehát nem a technika az akadály, sokkal inkább a félelem a technika használatától, vagy a koncepció hiánya. Nem a filmkészítési tudás, hanem a marketingtudás és a szándék hiányzik.

Ami a cikkírást és a videót összeköti

Mondhatjuk azt is, hogy az eszközök részben újak, a célok viszont változatlanok. Ne szövegben vagy videóban gondolkodj, hanem kommunikációban. Az a cél, hogy igényes tartalmakat rendszeresen közölj az olvasóiddal, bármilyen csatornán keresztül is teszed ezt.

Egy online vállalkozás legnagyobb hibája, ha nem fordít elég figyelmet a cikkírásra, vagy bármilyen más folyamatos kommunikációra.

Amikor létrehozol egy webáruházat, vagy felépíted az online vállalkozásod weblapját, még csak a munka kisebbik részét végezted el. A leendő vásárlók csak akkor fognak rád találni, ha a tartalmaidat folyamatosan eléjük teszed. Mire van ehhez szükséged?

  • Rendszeresen közzétett tartalomra (szöveg, videó, kép stb.)
  • az elkészített tartalmak közreadására (közösségi megosztás, hírlevél, hirdetés stb.),

Bármilyen új trendek jelennek meg a keresőoptimalizálásban, a jól megírt szöveges tartalmakat nem fogják teljes egészében pótolni. Az egyre népszerűbbé váló videós tartalmak jelenléte idén már nem lesz nélkülözhető. De ez nem azt jelenti, hogy nem lesz szükség új szöveges anyagokra. A webvideózás kiegészíti a kommunikációdat, de ne tedd meg azt, hogy a korábbi, hagyományos formákat teljesen háttérbe szorítod.